Шоколадова торта с пандишпанови блатове




За блата:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
125гр.захар
125гр. брашно(пресято)
3с.л. какао

За сиропиране:
1ч.ч. силно кафе
1ч.л. захар
2с.л. уиски

За какаовия крем:
150мл. сладкарска сметана
3с.л. какао

За шоколадовия ганаш:
150мл. сладкарска сметана
160гр. млечен шоколад

За украса:
100мл. сладкарска сметана
2с.л. какао
Пурички

Жълтъците се разбиват с 2/3 от захарта до светложълт крем.
В отделна купа се разбиват белтъците с останалата част захар до гъст крем.
Добавят се 1/3 от белтъците към жълтъците. Разбърква се отдолу нагоре. Добавя се и 1/3 от брашното с какаото като по същия начин се разбърква внимателно. И така процедурата се повтаря, докато всички съставки се смесят добре.
Дъното и стените на форма(20см.) с откопчаваща се стена, се обличат в хартия за печене. Сместа се изсипва и се заглажда. Блатът се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 170° фурна. Първите 20 минути фурната не се отваря.
Изпеченивт блат се изважда от фурната се оставя за около 5 минити във формата. След това се изважда от формата, маха се хартията и се оставя върху решетка до пълното му охлаждане.
 След като блатът е напълно охладен се разрязва на 3 платки. (аз разрязах на 2, защото формата ми беше с диаметър 28см.)
Сиропирам всяка платка с топло кафе и уиски.

Разбивам сметаната и какаото на гъст крем и намазвам обилно първия блат.
За шоколадов ганаш затоплям сметаната на котлона, без да завира. Начупвам шоколада и го разтопявам в сметаната. Поливам тортата хубаво. Оставям за кратко да стегне в хладилник.
Отново разбивам сметана с какао и с помощта на пош оформям целувки върху тортата и нареждам пурички. Оставям в хладилник за едно денонощие.



Коментари