На 23.03 навърших 21 години, а това е тортата, която приготвих.
За блата:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
125гр.захар
125гр. брашно(пресято)
За сиропиране на блатовете:
150 мл. прясно мляко
1 с. л. захар
За крем1:
1 бурканче сладки от праскови
За крем2:
500мл. сладкарска сметана за разбиване
125гр. крема сирене
За декорация:
1 портокал
1 киви
1 банан
1п. желатин
Жълтъците се разбиват с 2/3 от захарта до светложълт крем.
В отделна купа се разбиват белтъците до гъст крем.
Добавят се 1/3 от белтъците към жълтъците. Разбърква се отдолу нагоре. Добавя се и 1/3 от брашното като по същия начин се разбърква внимателно. И така процедурата се повтаря, докато всички съставки се смесят добре.
Дъното и стените на форма(20см.) с откопчаваща се стена, се обличат в хартия за печене. Сместа се изсипва и се заглажда. Блатът се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 170° фурна. Първите 20 минути фурната не се отваря.
Изпеченивт блат се изважда от фурната се оставя за около 5 минити във формата. След това се изважда от формата, маха се хартията и се оставя върху решетка до пълното му охлаждане.
След като блатът е напълно охладен се разрязва на 3 платки. (аз разрязах на 2, защото формата ми беше с диаметър 28см.)
Сиропирам всяка платка с млтипло мляко и захар.
Разбивам сметаната и с шпатула обърквам с крема сиренето.
На първата платка разстилам добре сладко от праскови, след което слагам и от сметановия крем. На втория блат само сметана и заглаждам добре от всички страни. Накрая декорирах с плодове, които намазах с желатинов разтвор. (в 30мл. студена вода разтворих желатин до набъбване. След това го загрях).
Коментари
Публикуване на коментар