Маслинови хляб с лимец и царевично брашно




250гр. брашно от лимец
300-400гр. царевично брашно
1 кубче жива мая (42гр.)
2с.л. захар
1с.л. сол
2с.л. олио
5с.л. зехтин
200мл. топла вода
5-6 големи маслини

Във водата разтварям 1с.л. захар, 2с.л. брашно от лимец и маята. Оставям на топло да шупне.

В купа смесвам двата вида брашно, останалата загар и солта. Правя кладенче, в което изсипвам олиото, зехтина и шупналата мая. Замесвам тесто и при нужда се добавя още малко водичка и брашно. Прехвърлям го в намазнена купа, покрива а го с кърпа и го оставям за час да втаса.

Когато е готово, намазнявам йенска тенджера и го прехвърлям там. Отгоре нарязвам маслини. Слагам го в незагрята фурна на 200°. Когато лампата изключи, го оставям за 25 минути на долен реотан, а след това 20-25 на долен и горен.
Когато е готов го оставям на решетка, за да изстине.

Коментари