Картофени кюфтета с още един зеленчук с много имена: гулия(земна ябълка, ералма, йерусалимски артишок)
Грудките на земната ябълка съдържат както картофите нишесте, което при гулията се нарича инулин. Приема на инулин допринася много ползи за човешкия организъм. Подобрява метаболизма, понижава кръвното налягане и холестерола, регулира кръвната захар, подобрява приема на минералите. Инулинът е естествен пребиотик, намалява количеството на вредните бактерии, спомага за развитие на полезните бактерии. Това помага за оздравяването на организма. Грудките за земната ябълка са витаминозни и богати на минерали и микроелементи.
6бр. малки картофчета
7 малки глави гулия (колкото орех)
3с.л. царевично брашно
2с.л. сусамово олио
Сусам за поръсване
Сол
Куркума
Чубрица
Сварявам картофите и гулията, прецеждам ги и докато са горещи добавям олиото и подправките. Намачквам на пюре, добавям брашното и върху тава, застлана с хартия за печене оформям кюфтета. Поръсвам със сусам и пека в предварително загрята на 200° фурна около час.
Коментари
Публикуване на коментар