За блата са нужни само 3 съставки:
150мл. аквафаба
3с.л. кокосова захар
9с.л. оризово брашно
Разбивам с миксер аквафабата с кокосовата захар. Разбиването продължава до пухкав гъст крем. Накрая постепенно добавям брашното, каро разбърквам с дървена лъжица. Разстилам крема върху тава, застлана с хартия за печене. Пека на 200° до готовност, около 25-30 минити.
Докато е още горещо се намазва със сладко по избор и се навива на руло. Аз намазах със сладко от сушени червени боровинки. Когато е вече изстинало може да се намаже с крема сирене, ползвах веган крема сирене.
Вероятно много от вас не знаят какво е аквафаба. Аз също научих съвсем наскоро.
Думата аквафаба е наименование за течността, която изхвърляме в началото на приготвянето на боб или други бобови растения като нахут. Аквафабата може да се използва за замяна на яйчения белтък, затова и е наричана още вегетарианско яйце.
Неговата смес от нишесте, протеини и други разтворими растителни твърди вещества, които са мигрирали от семената във водата по време на процеса на готвене, дава на аквафабата широк спектър от емулгиращи, пенещи, свързващи, желатинизиращи и сгъстяващи свойства.
Думата произлиза от латински: faba (боб) и aqua (вода).
За да използвате аквафаба като яйчен белтък или като заместител на цяло яйце, следвайте това съотношение: 3 супени лъжици аквафаба се равняват на едно голямо яйце, 2 супени лъжици - за белтък, а 1 супена лъжица - за жълтък.
Коментари
Публикуване на коментар