500 г череши
4-5 бр. яйца (в зависимост от големината им)
1/3 ч.ч. захар
1 и 1/4 ч.ч. смес от прясно мляко и течна сметана
2/3 ч.ч. брашно
1 щипка сол
3 с.л. разтопено масло
по няколко капки есенции ванилия и бадем
пудра захар за поръсване
Форма с диаметър 25 см или малки форми (6-8 бр.) се намазват с масло. Отгоре се подреждат почистените от дръжките череши (без да се махат костилките).
Приготвя се тесто, като се разбиват яйцата със захарта. Добавя се млечният продукт, след това - брашното със солта и накрая - маслото и есенциите. Разбърква се до получаване на гладка смес, която се изсипва върху черешите. Слага се във фурната, загрята на 180 градуса и се пече около 30 минути, до получаване на златист загар.
Десертът се изважда от фурната, оставя се леко да изстине, поръсва се с пудра захар и се поднася.
Коментари
Публикуване на коментар