А това е тортата на Мони. Исках да приготвя торта, от която и тя да може да си хапне, но условието беше тортата да не включва млечно продукти, защото едни от гостенчетата не може да консумира. 🎂 🎈
Морковена торта с бананов крем
За блата:
200гр. брашно от лимец
1п. бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
Канела
200гр. банани 🍌
20 фурми, предварително накиснати и обелени
60гр. орехи
150мл. зехтин
200гр. моркови 🥕
За крема:
60гр. царевично нишесте
1л. вода
200гр. банани 🍌
1с.л. мед 🍯
За поръсване:
Кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Бананите се пасират заедно със зехтина, след това се добавят фурмите и орехите, а към тях настъргани на ситно ренде моркови (подсушават се в тензух).
В суха купа се обърква брашното с набухвателите и канелата. Постепенно се смесват всички съставки в една купа. Получава се смес по-гъста от тази за кекс, меко тесто.
В тава за торта с падащ борд се застила хартия за печене и се разстила тестото. Пече се на 180° около 40-45 минути до суха клечка. След като се изпече, се устав даа изстине и се разрязва на 2 с помощта на голям нож или здрав конец.
Бананите се пасират с 500мл. студена вода и нишестето. Останалите 500мл. вода се слагат на котлона, заедно с лъжица мед да заври. Постепенно се изсипва от крема като непрестанно се бърка. За около 2-3 минити се сварява.
Докато е още горещ крема, се сглобява тортата.
На следващия ден поръсих с кокосови стърготини.
Коментари
Публикуване на коментар