Рецепта от блога на Бени:
5 яйца
1 ч.ч. захар /чаша с вместимост 250 мл./
1 каф. ч. олио /100 мл./
кората на 1 лимон
1 ч.л. ванилия
1и1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
пудра захар за поръсване
масло за намазване на тавата
В дълбока купа сложих яйцата, захарта, лимоновата кора и ванилията, и разбърках с миксер до утрояване на обема. Това в моя случай отне около 10 минути, с кратки почивки. Сместа трябва да стане почти бяла на цвят и с много пухкава текстура. Когато това се случи, разбърквайки добавих олиото. Вече без миксер прибавих брашното и разбърках с шпатула до пълното му усвояване. Фурната загрях на 160 градуса. От лист хартия за печене изрязах кръг с диаметъра на тавата. Сложих го на дъното и, намазах и него и стените с масло. Изсипах сместа, разпределих я равномерно и поръсих навсякъде с орехите. Пекох около 35 минути, като в последните 10 засилих степента на фурната на 170 градуса. Разбира се показателят за готовност е сухата клечка. Още топъл, поръсих сладкиша с пудра захар.
5 яйца
1 ч.ч. захар /чаша с вместимост 250 мл./
1 каф. ч. олио /100 мл./
кората на 1 лимон
1 ч.л. ванилия
1и1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
пудра захар за поръсване
масло за намазване на тавата
В дълбока купа сложих яйцата, захарта, лимоновата кора и ванилията, и разбърках с миксер до утрояване на обема. Това в моя случай отне около 10 минути, с кратки почивки. Сместа трябва да стане почти бяла на цвят и с много пухкава текстура. Когато това се случи, разбърквайки добавих олиото. Вече без миксер прибавих брашното и разбърках с шпатула до пълното му усвояване. Фурната загрях на 160 градуса. От лист хартия за печене изрязах кръг с диаметъра на тавата. Сложих го на дъното и, намазах и него и стените с масло. Изсипах сместа, разпределих я равномерно и поръсих навсякъде с орехите. Пекох около 35 минути, като в последните 10 засилих степента на фурната на 170 градуса. Разбира се показателят за готовност е сухата клечка. Още топъл, поръсих сладкиша с пудра захар.
Коментари
Публикуване на коментар